Çene Estetiği ve Bilinmesi Gerekenler

Çene Estetiği; Genç bir görünüm sağlamak için tercih edilen çene estetiği, yüzde orantılı bir görünüm sağlar. Ayrıca çene yapısındaki doğuştan gelen sorunların düzeltilmesinde de tercih edilir. Yüzün orta hattında bulunan çene, yüzde simetriyi sağlar. Yüzün harmonisini oluşturan çene yüzün orta kısmında bulunduğu için uyumun sağlanmasında önemli rol oynar. Çeneniz küçük ise yüzünüz olduğundan daha büyük görünebilir. Büyük bir çene de yüzünüzü olduğundan çok daha küçük gösterebilir. Hatta çene kısmında eğrilik var ise tüm yüzünüzde eğri bir görünüm olabilir. Erkeklerde ve kadınlarda ideal bir çene büyüklüğü oranı vardır. Erkeklerde çenenin daha belirgin olması talep edilebiliyor.

Çene Estetiği Nedir?Çene Estetiği Nedir?

Burunda olduğu gibi çene yapısı da yüz ifadesini doğrudan etkiler. Çenenin büyük, küçük ta da eğri oluşu yüz ifadesini olumsuz etkiler. Bu da estetik açıdan nahoş bir görüntü oluşturur. Çenenin ileride ve geri de olması da yüz ifadesinde estetik bozukluklar oluşturur. Çene yapısından memnun olmayanların yanında yemek yeme, gülme ve konuşma durumlarında sorunların yaşanması da çene ameliyatları gerektirir. Sorunun kaynağına göre çene ameliyatlarının şekli ve niteliği değişebilir. Alt ve üst çeneye göre ameliyatlar yapılır. Yüzünüze uygun, güzel bir görüntü kazandıracak, doğal bir çene elde etmek amacı ile küçültme ya da büyütme işlemleri uygulanabilir. Alt ve üst çenede yetersiz kemik gelişimi eksik ve kötü görünüm oluşturabilir. Yapılan estetik müdahaleler ile çene istenilen durumlara getirilebilir.

Çene Estetiği Neden Önemlidir?

Çene estetiği operasyonlarında yüz orantısının sağlanabilmesi için çenenin gerektiği şekilde vurgulanması, doldurulması ve törpülenmesi gibi işlemler yapılır. Bu operasyonlar ile kişinin yüz yapısına uygun olarak çene yapısına uygun işlemler yapılır. Geçmiş dönemlerde çene ameliyatları daha çok alt ve üst çenesinde çok belirgin sorunlar olanlar için uygulanırdı. Bu tip sorunları olan bireylerde çiğneme ve ısırma sorunları olabiliyordu. Günümüzde ise yüz parçalarının birbirleri ile uyumunun yüz güzelliğindeki önemi daha iyi bir şekilde ortaya çıkmıştır. Bu nedenle ısırma ve çiğneme sorunlarının dışında yüz harmonisinde çenenin aldığı görevin daha estetik olabilmesi açısından da çene estetiği tercih edilmektedir.

Çenedeki Sorun Nasıl Fark Edilir?

Bazı şekil bozuklukları çok net bir şekilde görülebilir. Bazı çene kusurları ise hekiminizin yapacağı bazı kontroller ile anlaşılabilir. Bunlar:

  •  * Güldüğünüzde diş etleriniz ya da üst dişleriniz çok görünüyorsa,
  •  * Üst çeneniz çok uzun oluyor ise,
  •  * Ağzınızı kapattığınızda alt ve üst dişleriniz aynı hizada kapanmıyor ise,
  •  * Alt ve üst dişler arasında çok mesafe var ise
  •  * Alt çeneniz en önde iken yandan bakıldığında dudaklarınız çok geride ya da tam aksine çok ileride kalıyor ise çene kusurlarınız olabilir.

Bu gibi durumlar hastaların ve hasta yakınlarının fark edebileceği durumlar değildir. Profesyonel tecrübe ile anlaşılabilecek bu kusurlar uzman hekimlerle yapılacak görüşmelerde ortaya çıkabilir. Özellikle ameliyat öncesinde çekilen fotoğraflar üzerinde yapılan analizler hastanın çene sorununu ortaya çıkarmada çok etkili olmaktadır.

Çene Estetiği Kimlere Uygulanabilir?

Geçmiş dönemlerde daha çok çiğneme sorunları yaşayanların yaptırdığı bu operasyonlar artık estetik bir bütünlük elde etmek amacı ile de tercih edilebiliyor. Çene ameliyatı olabilecek kişilerin özellikleri şu şekildedir:

  • 18 yaşını geçmiş bireyler
  • İskeletsel problemleri ya da alt çene kemiğinde bozukluk olan bireyler
  • Konuşma ve çiğneme bozuklukları olanlar
  • Estetik şikayetler
  • Alt çenenin geride olma durumu
  • Alt çenenin önde olma durumu
  • Çenenin sağa ya da sola meyilli olma durumu
  • Çene ucunun çok büyük ya da küçük olması
  • Çene ucunun ileride ya da geride olması da çene ameliyatı gerektirecek durumlar arasında yer alır.

Çene Küçük Olduğunda Yüzdeki Olumsuz Etkiler Nelerdir?Çene Küçük Olduğunda Yüzdeki Olumsuz Etkiler Nelerdir?

Çenesi küçük olan hastalar birkaç başlıkta farklı sorunlar yaşayacaktır. Bunlar şu şekilde sıralanabilir.

  • Küçük bir çeneye sahip olan bireylerde burunları olduğundan çok daha büyükmüş gibi görünür. Bu şekildeki hastaların burunlarında yapılacak küçültme operasyonları görünümü çok fazla değiştirmez. Çene küçük olduğunda burun hep büyük gibi algılanır. Estetik operasyonlarda yaşanan sorunun tam olarak nerden kaynaklandığını bilmek çok önemlidir.
  • Kişinin çenesinin olması gerekenden çok küçük olması durumunda boyun bölgesinde sarkmalar ve yaşlanma durumları yaşıtı bireylere göre çok daha hızlı bir şekilde ilerleyebiliyor.
  • Çene küçük olmasının yanında eğri olması ile de ısırma problemleri yaşanabilir. Bu tip hastalarda gece ağzının açık uyuması, ağız kokusu, ağız kuruması ve diş eti hastalıkları şeklinde pek çok sorun görülebilir. Bu genel ve ağız sağlık sorunları hastanın genel olarak yaşamını doğrudan etkileyen sorunlardır.

Estetik çene ameliyatlarında yanlış ısırma şeklinde fonksiyonel kaygıların yanında estetik nedenlerden dolayı ortaya çıkan sorunların da giderilmesi hedeflenmektedir.

Çene Estetiği Nasıl Yapılır?

Genel anestezi ile yapılan çene ameliyatı, yapılacak operasyonun türüne göre değişir. Tek ya da çift çene olmasına bağlı olarak 1,5 ile 3 saat arasında süre değişebiliyor. Operasyonlarda çene implantı kullanılmaktadır. Hastanın ihtiyacına göre ağzın içinden ya da çene altından küçük bir kesi açılır. Çene kemiği üzerinde uygun plan ve yerde hazırlanan alana yerleştirilir. Çene estetiği için tedavi yöntemlerini gözden geçirmek gereklidir.

  • Ameliyatsız çene büyütme
  • Çeneye yağ enjeksiyonu
  • Çeneye protez ameliyatı
  • Çene törpüleme
  • Çene ameliyatı

1.) Ameliyatsız Çene Büyütme

İlerleyen yaş ile birlikte çene kemiği bir miktar eriyebilir. Bu da çene çıkıntısının ve hacminin yitirilmesine neden olabilir. İskelette yaşanan bu çökmeler deri altın yağ dokusunda meydana gelen azalmalar çukur bir görüntü oluşturur. Bazı kişilerin doğuştan çenesinde gamze şeklinde çukur olur. Bazıları bu çukur ile mutlu olabilirken, bazıları da çok fazla rahatsız olabiliyor. Yüz dolgusu uygulamalarındaki başarılı tekniklerden biri ameliyatsız estetik alanındaki ilerlemelerdir. Üçgen yüz genç yüz olarak kabul edilir. Çene hattında yaşanan sarkmalar yüze kare bir görünüm verir. Çene dolgusu ile de çene hattı belirginleştirilir. Bu da altın orana katkı sağlar.

Çene estetiği ile var olan problemlerin düzeltilmesinin yanında burnun, dudakların, ağzın görüntüsüne de olumlu etkileri bulunur. Ameliyatsız çene büyütme operasyonu klinik şartlarda yapılmalıdır. İşlem öncesinde buz ve anestezik krem kullanılabilir. Bu uygulamada kişi acı ya da ağrı hissetmez. Enjeksiyon miktarı kişinin ihtiyacına göre ayarlanır. Yapılan dolgu uygulamaları ile çene uzatma, çene formunu değiştirme, çene hatlarını belirginleştirme gibi pek çok estetik işlem sağlanabilir.

Çeneye Yağ Enjeksiyonu2.) Çeneye Yağ Enjeksiyonu

Dolgu ya da yağ enjeksiyonu olarak kozmetik cerrahide geniş bir kullanım alanı bulunuyor. Günden güne popülaritesi artan bu teknikte en iyi tolere edilen dolgu maddeleri bulunur. Yüzde ve ellerde gençleştirme için kullanılan yağ, enjekte edilen yeni yerinde dolgu görevi görürler. Yaşlanma ile birlikte yüzde yağ hücrelerinde azalmalar olur. Bu da yüz bölgesinde sarkmalar ortaya çıkarır. Gençlerde bu durum yumuşa dokudaki hacim kayıpları ve zayıflıklar olarak ortaya çıkabilir. Bu durumda da proteze alternatif olarak yağ enjeksiyonu kullanılabilir. Doku hacminin azaldığı alanlarda doğal, uzun ömürlü, güvenli görünümlü sonuçlar vermektedir. Enjekte edilecek yağ vücudun bir kısmından alınır. Özel bir işlem geçirilerek yağ kanülleri ile düzeltme yapılan alanlara enjekte edilir. Alt çeneyi büyütmek için kullanılabilecek yöntemlerden biridir. Bu yöntemde hastanede kalmaya gerek olmaz. Hasta aynı gün evine dönebilir.

3.) Çeneye Protez Ameliyatı

Çene için kullanılan protezlerin amacı küçük olan çenenin büyümesidir. Çene kemiğinin küçük ya da yetersiz olduğunu düşünen kişiler çene protezi ameliyatından yararlanabilmektedir. Yüz hatlarını doğallıktan uzaklaştıramayan şekilde uygulanmalıdır. Yüzdeki görselliği düzeltmek adına yapılan bu ameliyat, çene yapısını kuvvetlendirir. Bu ameliyatı olmak isteyen kişinin çene ve diş gelişimini tamamlamış olması önemlidir. Çene kemiği üzerine protezler yerleştirilir. Bu şekilde çene istenen ölçülerde büyür.

Protezler farklı boyut, malzeme ve çeşitlerde üretilebilir. Protez bölgeye yerleştirilmeden önce ağız içinde kesi açılır. Protezin yerleştirilebileceği ölçüde cep oluşturulur. Açılan kesiye protez yerleştirilir ve dikilerek kapatılır. Bu ameliyat 30- 45 dakika sürebilir. Genel ya da lokal anestezi ile yapılabilir. Çene protezi ameliyatının avantajları şu şekildedir.

  • Kalıcı ve güçlü bir görünüm elde edilir.
  • Burun estetiği ameliyatları ile rahatlıkla uygulanabilir.
  • Çene yapısına göre çok fazla protez alternatifi bulunmaktadır.
  • Ağız içinden kesi yapılması nedeni ile estetik anlamda kaygı oluşturacak izler oluşmaz.

4.) Çene Törpüleme Ameliyatı

Çene ucu burundan önde olan kişilerde uygulanan bir estetik müdahale olan çene törpüleme genel anestezi ile uygulanır. Özel medikal aletler kullanılır. Hasta ile önceden yapılan planlamalar doğrultusunda törpüleme yapılır. Bu ameliyat 20 yaş üzeri hastalarda uygulanabilir. Operasyon 1,5 ile 2 saat arasında sürebiliyor. Ağzın içinden yapıldığında hiçbir iz kalmadan işlem tamamlanabilir. Dış yüzeyden kesi yapıldığında ise zamanla kaybolacak bir iz kalabilir. Kaybolmasa da çok az belli olur. İyileşme döneminde hekimin tavsiyelerine uyulması iz kalma ihtimalini düşürür.

Çene Ameliyatı5.) Çene Ameliyatı

Çene ameliyatları çiğneme sorunu olup olmamasına göre iki kısımda incelenir. Bunlardan biri ortodontik tedavi, diğeri ise ortognatik cerrahidir. Diş hekimlerinin tel tedavisine yönlendirdiği ciddi derecede çiğneme ve ısırma sorunları olan hastalarda tek tel tedavisi uygulanmaz. Bu hastalar ortognatik cerrahi ile de tedavileri yapılır. Bu tür operasyonlar çok daha kapsamlı olduğu için iyileşme dönemi daha uzun sürmektedir. Ortodonti ve diş hekimleri ekip olarak çalışırlar. Bu da oldukça başarılı sonuçların alınmasını sağlar.

Çene ameliyatları içinde ülkemizde en sık rastlanan problem alt çenenin ileride olması durumudur. Yüz çene ilişkisi tıbbi olarak üç grupta değerlendirilebilir. Bunlar:

  •  a.) Normal Grup: Bu grupta üst çene alt çeneyi normal bir şekilde örter.
  •  b.) İkinci sınıf bozukluk: Üst çenenin alt çeneye göre önde olmasıdır.
  •  c.) üçüncü sınıf bozukluk: Alt çenenin önde olması durumudur.

Çene estetiği operasyonlarında yapılacak planlama üst çenenin pozisyonuna göre alt çenenin ileri ya da geri alınması şeklindedir. Operasyonlar için bazı hazırlıklar gereklidir. Öncelikle ortodonti kliniklerinde kafanın özel bir grafisi alınır. Bu şekilde üst çenenin ve alt çenenin olması gereken pozisyona göre hangi şekilde olması gerekliliği hakkında planlamalar yapılır. Özel filmler çekilerek baş ölçümleri alınır. Alınan bu filmler ile analizler yapılır. Cerrahi operasyonlar için planlamalar içinde özel kalıplar ile çeneyi bozukluğuna göre düzenlenir. Bu durumlar dışında edinsel hastalıklar grubu içinde de çene bozuklukları olabilir. Çene eklemindeki kesi ile sorun giderilmeye çalışılır. Bu gibi sorunlarda eklemin yerinde olmaması, eklem içindeki disk denilen kıkırdakların olmaması gibi sorunlar oluşabilir. Eklem içinde disk denilen kıkırdaklar bulunur. Bunların yıpranmasına bağlı olarak hastalıklar oluşabilir. Bazı durumlarda bağ kopmaları da operasyonlar gerektirebilir. Çene eklem bozuklarında doğumsal olanlarına ise distraksiyon denilen çene kemiğinin özel aletlerle uzatılması söz konusudur. Çocuklarda ise bu süreç 12- 13 yaşlarından itibaren başlanılır. 17- 18 yaşlarında hazırlık yapılır ve 18 yaşından sonra operasyonlar gerçekleştirilebilir.

Çene Estetiğinde Ortognatik Cerrahinin Avantajları Nelerdir?

Bozuk çene yapılarının düzeltilmesi ile ilgili ortognatik cerrahinin pek çok avantajı vardır. Bunlar:

  • İlk olarak konuşma, yemek yeme, çiğneme gibi problemler düzelir.
  • Sonrasında hastanın nefes alış verişi ile ilgili problemler düzelir.
  • Eğer hastanın nefes alışverişi ile ilgili sorunları var ise bu kısımda da düzelmeler görülür.
  • Hasta eski görünümüne göre simetrik ve estetik bir görüntü elde eder.
  • Ortodontik tedavi süresi kısalır.
  • Kısa sürede kalıcı sonuçlar elde edilir.
  • Ağız içinde yapılacak ameliyatlarda yara izi olmaz. Bu da estetik sorunlar ortaya çıkarmaz.
  • Hasta psikolojik olarak kendini daha iyi hisseder ve artan özgüveni yaşam kalitesinin artmasını sağlar.
  • Her ameliyatta olduğu gibi riskleri bulunsa da yaygın ve sıklıkla görülen bir yan etki operasyonlar sonrasında oluşmaz.

Çene Estetiği Ameliyatı Öncesi Dönemde Neler Yapılır?

Yapılacak operasyon öncesinde bazı işlemler yapılmalıdır. Hastanın geçirmesi gereken tetkikler ve testler bulunuyor. Bu tetkiklere göre hasta ve doktorun hazırlıkları vardır. Ameliyat öncesindeki süreç şu şekilde gerçekleşir. Yapılması gereken bazı tetkikler bulunur. Bunlar ameliyatın planlanmasında belirleyicidir.

  • Bunlardan ilki röntgenlerdir. Hastanın çene yapısının incelenebilmesi ve kemik yapısının detaylı görülmesi için röntgen çekilir. Çekilen röntgen ile hastanın çene yapısı ile ilgili detaylı görüntü elde edilir.
  • Ardından röntgen ile birlikte fiziki muayene yapılır. Çenedeki sorunun ne şekilde düzeltilebileceği de bu muayene ile fark edilir.
  • Bir diğer tetkik ise sefalometrik inceleme olacaktır. Bu inceleme görüntüleme tetkikidir. Özel bir röntgen cihazı ile yapılan bu görüntülemede kada kemikleri ve dokuların aynı filmde ön, arka ve yan kısımlarının incelenmesi söz konusudur.
  • Yapılacak cerrahi operasyon öncesinde ve sonrasında hastada meydana gelen değişimlerin foroğraflanarak incelenmesine fotosefalometrik inceleme deniliyor. Hastanın değişimi bu şekilde takip edilir.
  • Bu görüntüleme testleri sonucunda doktor yeterli bilgi alamaz ise hastadan başka testler de isteyebilir. Yine bilgisayarlı görüntüleme testleri ile yeni analizler yapılabilir.
  • Genel ve lokal her anestezi öncesinde anestezi kontrolü yapılır. Bu aşamada hastanın genel sağlık durumunun yanında başka hastalıklarının olup olmadığı, kan değerlerinin durumu belirlenir. Bu veriler ışığında hastanın anesteziye uygun olup olmadığı kontrol edilir.
  • Her ameliyat öncesinde olduğu gibi bu operasyonlar içinde hastanın genel sağlık durumu hakkında bilgi alabilmek açısından kan testi yapılır. Hastanın genel kan değerleri farklı hastalıkların da ortaya çıkmasını sağlayabilir. Bunun için ameliyat öncesinde yapılacak kan testleri çok önemlidir.

Hekim idrar testi gibi testlerin yanında gerekli gördüğü durumlarda başka testlerde yapabilir. Özellikle bazı hastalarda ekstra başka testlere de gerek duyulabiliyor. Ayrıca ameliyat öncesinde hasta için bir ön izleme olarak hastanın çekilen fotoğrafları üzerinden simülasyon denemeleri yapılır. Ameliyat sonrasında da rehber olabilmesi için alçı modelleri yapılabiliyor.

Çene Estetiği Sonrasında İz Kalır mı?Çene Estetiği Sonrasında İz Kalır mı?

Bu operasyonlarda çene altından veya ağız içinden kesi yapılmaktadır. Her iki tekniğinde belirli avantajları ve dezavantajları bulunuyor. Ağız içinden yapıldığında ameliyat sonrasında iz kalmaz. Ancak bazı durumlarda alt dudaklarda bir miktarda olsa hissizliğe neden olabilir. Çene altından yapılan kesi durumunda ise dudaklarda his kaybı oluşmaz. Ancak kesi yerinde az bir miktar iz kalabilir. Ağız içi hijyeni iyi olan hastalarda ağız içi kesiler tercih edilebilir.

Çene Ameliyatı Sonrası İyileşme Dönemi Nasıl Olur?

Operasyonlar sonrasında bir haftalık dönemde çene etrafında ağrı, hafif gerginlik ve şişlik oluşabilir. Alt dudakta geçici bir süre hafif bir şekilde hissizlik oluşabilir. Hasta hastanede iki ya da üç gün kalabilir. Sonrasında iki veya üç gün sıvı tüketimi verilmektedir. Sonraki aşamalarda ise kademeli olarak katı yiyecek yenmeye başlanacaktır. Ameliyat sonrasındaki ilk hafta yemek yemekte ve ısırmakta zorluk yaşanabilir. Bu dönemde yemek sonrası ağız temizliği çok önemlidir. Ağız içindeki ya da çene altındaki kesi izleri ilk haftadan itibaren iyileşme sürecine girer. Çene etrafında oluşan şişlikler ilk haftadan sonra kaybolur. Hasta 10 gün sonra normal hayatına tamamen dönmüş olur. Yapılan tüm operasyonlarda ağız hareketleri ve konuşma alanında herhangi bir sorun yaşanmaz. Dişlerin birbirine kenetlenme sorunu olmaz.

Çene Ameliyatlarında Risk Var mıdır?

Her ameliyat kendi bünyesinde belirli riskler bulundurur. Çene ameliyatı içinde de belirli riskler bulunur. Bu riskler arasında şunlar bulunur.

  • Enfeksiyon kapılması
  • Dudaklarda uyuşukluk ve hissizlik
  • Kanama
  • Çene altından yapılan kesiklerde iz kalma ihtimali gibi sıralanabilir.

Çene Estetiği Fiyatları Nedir?

Estetik operasyonlarda maliyet kullanılacak malzemelere, yapılacak işlemlere, ameliyatın türüne göre değişir. Fiyatlar konusunda doğru bir bilgi almak için öncelikle bir uzmana danışılması gereklidir. Kişinin çene sorunları değerlendirilir. Yapılacak müdahale belirlenir ve bu kapsamda fiyatlar sunulur. Estetik amaçlı olarak yapılan çene ameliyatlarının dışında sağlığı olumsuz etkileyen durumlarda söz konusu olduğunda da çene operasyonları yapılır. Sağlığı olumsuz etkileyen durumlar olduğunda operasyonlara devlet katkısı sağlanıyor. Estetik operasyonlar amacı ile yapılan müdahalelerde ise maliyet tamamen bireye aittir.