Jinekomasti Nedir?

Jinekomasti; Birçok erkekte kontrolsüz bir şekilde meme büyümesi meydana gelebiliyor. Bu durum ilerleyen yaşa ve beslenme alışkanlıklarına göre ortaya çıkabiliyor. Meme büyümesinin meydana gelmesi durumunda meme derisinin altında yer alan yağ dokusunun azaltılarak memenin küçültülmesi sağlanıyor. Bu işlemin yapıldığı cerrahi müdahaleye de jinekomasti adı veriliyor. Kadınlarda olduğu gibi erkeklerde de meme dokusu, meme bezleri ve yağdan meydana geliyor. Erkeklerde meydana gelen meme büyümesi meme yağ dokusunda ve meme bezlerinde ortaya çıkan artış nedeni ile kendisini gösteriyor. Günümüz şartlarında her beş erkekten birisi meme büyümesi şikayeti yaşıyorlar. Gerçekleşen meme büyümesi sorunu erkeklerde psikolojik sorunları da ortaya çıkarabiliyor. Bu sorunun ilaç ile tedavisi maalesef mümkün değil.

Jinekomasti Nedir?

 Erkeklerde Meme Büyümesi Neden Ortaya Çıkar?

Erkekler, ergenlik dönemine girmeleri ile birlikte meme bezlerinde hafif düzeyde büyümeler ile karşılaşırlar. Erkeklerin meme dokularında ve meme bezlerinde meydana gelen büyüme hormonlardan kaynaklanan bir durum olarak biliniyor. Ancak bu durumun ergenlik döneminde görülen geçici bir dönem olması gerekiyor. Eğer bu durum ergenliğin bitmesi ile birlikte devam ediyor ise jinekomasti belirtisi olarak görülüyor. Bu nedenlerin haricinde kişide görülen kilo alma ve kilo verme, karaciğer ile ilgili yaşanan bir takım sorunlar ve testis tümörü erkeklerde jinekomastinin oluşmasını sağlayan etkenler arasında gösteriliyor. Erkeklerde görülen siroz hastalığı, uyuşturucu alışkanlığı, bir takım kanser türleri ve bazı ilaçların yan etkileri olarak da erkeklerde meme büyümesi sorununun ortaya çıkmasını sağlayabiliyor. Bu sorunun hangi yaşta ortaya çıktığı konusunda kesin bir bilgi söz konusu değildir. Ancak bu sorun kendisini ergenlik dönemi ile birlikte göstermeye başlıyor.

Jinekomasti Ameliyatının Yaş Sınırı Nedir?

Jinekomasti ameliyatı için hastanın 17 yaşında olması bu ameliyat için uygun yaş olarak değerlendiriliyor. Ancak tüm ameliyatlar için hastanın 18 yaşını doldurması önerilen bir durumdur. Bu yaş itibari ile istenen her zamanda bu operasyon gerçekleştirilebiliyor.

 Jinekomasti Nasıl Sınıflandırılır?

Jinekomasti bebe bezlerindeki ve meme derisinde meydana gelen değişime göre 4 ana sınıfta gruplandırılıyor. Birinci evrede meme derisinde bollaşma ya da deride sarkma gibi bir durum meydana gelmez. Bu evrede memedeki büyüme sınırlı aşamadadır. İkinci safhaya gelindiğinde memede büyümeler kendisini göstermeye başlıyor. Ancak deride herhangi bir sarkma söz konusu bu evrede görülmez. Üçüncü evreye gelindiğinde ise memede hem büyüme meydana geldiği gibi hem de meme derisinde sarkma şikayetleri görülmeye başlanıyor. Dördüncü evre ise erkekler için en sıkıcı durumdur ve erkeklerin memesi kadın memesi görünümünü almaya başlıyor.

 Jinekomasti Nasıl Tespit Edilir?

Jinemokasti, erkeklere yapılan birkaç analiz ile tespit edilebiliyor. Bunların başında gelen hormon analizi sayesinde jinekomasti çok kolay bir şekilde tespit edilebiliyor. Hormonlardaki dengesizlik tespit edilerek buna göre tedavi yöntemleri uygulanabiliyor. Hormon analizinin haricinde uygulanan bir diğer işlem de MR ve ultrason işlemleridir. Bu işlemler ile birlikte erkeklere jinekomasti teşhisi konabiliyor. Bu tespitlerin yapılmasından sonra hastanın talebi, yaşı, ameliyata ve anesteziye uygun olması durumunda jinekomasti ameliyatı için planlama yapılabiliyor.

 Jinekomasti Genel Hatları ile Nedir?

Jinekomasti genel anlamı ile erkeklerde görülen olağan dışı meme büyümesidir. Erkeklerdeki meme dokusunun hormonlara bağlı olarak büyümesini sağlayan etkiler olarak dile getirilebiliyor. En son safhasında erkek memesi kadın memesi görünümüne sahip olabiliyor. Bu da erkekler için ciddi bir sağlık sorunu olarak görülüyor.

 Jinekomasti Tam Olarak Ne Zaman Kendisini Göstermeye Başlar?

Erkeklerde görülen jinekomasti sorunu ergenlik dönemi ile kendisini göstermeye başlıyor. Genel olarak 13 ile 15 yaşlarında ilk evre olarak kendisini gösteren hastalık, tedbir alınmaması durumunda yaş ile birlikte gelişmeye başlıyor. Jinekomasti sorununu yaşayan erkeklerin % 70 ile % 90 kadarında memelerinde görülen büyümeler birkaç yıl içerisinde kendiliğinden iyileşebiliyor. Bu iyileşme durumunda da memeler olması gereken normal boyutlara geri dönebiliyor.

 Jinekomasti Tedavisine Ne Zaman Başlanmalıdır?

Jinekomasti erkeklerde ergenlik döneminde kendisini göstermeye başlamasından dolayı ergenlik dönemi öncesinde böyle bir sorun olmadığından herhangi bir işlem doğal olarak yapılmıyor. Ancak ergenlik dönemine girilmesi ile birlikte meme bezelerinde büyüme ortaya çıktığında uzmanlar tarafından birkaç sene beklenmesi öneriliyor. Çünkü bu sorun geçici bir sorun olabileceği için birkaç sene içinde kendiliğinden geçme gibi bir durum söz konusu olabiliyor. Ancak ergenlik döneminde kendisini gösteren ve ergenlik döneminin bitmesine rağmen memelerdeki büyümelerde bir gerileme söz konusu olmaması durumunda mutlaka tedavi işlemlerine başlanması gerekiyor. Erkeklerde meme büyümesi ciddiye alınması gereken bir durumdur. Meme kanseri açısından değerlendirilerek gerekli işlemler yapılmalıdır.

 Ergenlikteki Hormon Düzensizliğinin Haricinde Jinekomastiye Neden Olan Etkenler Var Mı?

Ergenlik döneminde hormon düzensizliği nedeni ile ortaya çıkan jinekomasti, hormon düzensizliğinin yanı sıra erkeklerde görülen kilo alma, yaşlanma, uyuşturucu madde bağımlılığı, hormon salgılamasına etken olan tümörler, karaciğerde görülen rahatsızlıklar ve bazı kalıtsal hastalıklar jinekomastiye neden olan diğer etkenler olarak görülüyor.

 Yetikin Erkeklerdeki Jinekomasti Tehlikeli Mi?

Ergenlik döneminde görülen jinekomasti, geçici bir sorun olarak ortaya çıksa da yetişkin erkeklerde görülen jinekomasti ise çok daha riskli olarak dikkat çekiyor. Yetişkin erkeklerde görülen jinekomastinin meme kanseri olarak değerlendirilerek çeşitli tahlil ve tetkik yapılması gerekiyor. Toplum genelinde meme kanserinin kadınlara has bir hastalık olarak görülmesinden dolayı erkekler meme kanseri teşhisi bakımından geç kalabiliyorlar.

 Kilolu Erkeklerin Zayıflaması Jinekomastinin Etkisini Azaltır Mı?

Aşırı kilo nedeni ile ortaya çıkan jinekomasti, hastanın kilo vermesi ile çoğu kez çözümlenemeyen bir sorun olarak dikkat çekiyor. Bu hastalarda meme büyümesine neden olan meme bezelerindeki yağ dokusunun cerrahi operasyon ile alınması gerekiyor. Kısacası kilo vermek bu sorunun giderilmesi için kesin çözüm olarak görülmüyor.

 Jinekomasti Kesin Olarak Tedavi Edilmeli Mi?

Erkeklerde görülen ve kadın memesine benzer büyüme her zaman dikkate alınması gereken bir konudur. Ancak jinekomasti sorununun ortaya çıkmasına neden olan etkenlerin hasta için çok fazla risk oluşturmayan bir durum olarak tespit edilmesi durumunda herhangi bir risk söz konusu değildir. Bu durum erkeklerde en fazla toplum içinde utanma duygusunun ortaya çıkmasına neden oluyor. Meme büyümesi fizyolojik olarak sadece kadınlara has bir durum olmasından dolayı erkekler böyle bir durum ile karşılaştıklarında utanma sorunları ile karşı karşıya kalabiliyorlar. Bu da erkeklerin sosyal ortamlardan uzak durarak yalnızlaşmalarına neden olabiliyor. Bu da erkeklerde bir takım psikolojik sorunların ortaya çıkmasına neden olabiliyor.

 Jinekomasti için Uygulanan Yöntemler Nelerdir?

Yağ dokusuna bağlı olarak gerçekleşen ve erkeklerde meme büyümesine neden olan jinekomasti liposuction yöntemi ile tedavi edilebiliyor. Ancak meme büyümesine neden olan etkenin yağ dokusunun birikmesinden kaynaklandığının öncelikli olarak teşhis edilmesi gerekiyor. Eğer meme büyümesi yağ dokusundan meydana geliyorsa yağ dokularının deri altından alınması ile bu sorun gideriliyor. Bu yöntem klasik yöntemlere göre çok daha kolay ve avantajlıdır. Meme dokusunda yer alan yağ tabakaları lazerle alındığından herhangi bir ağrı ya da sızı gerçekleşmeden işlem gerçekleştirilebiliyor. Bu yöntem meme dokularındaki yağların alınması ile birlikte memelerin sıkılaşmasını da sağlaması açısından oldukça önemlidir.

 Jinekomasti Ameliyatı Sonrasında İşe Ne Zaman Başlanabilir?

Jinekomasti ameliyatı olan hastalar eğer ki çalışıyorlarsa tam olarak iyileşme süreçleri iki haftalık bir süreci alıyor. Bu iki haftalık süreçte evde dinlenerek geçirmeleri gerekiyor. İşe tam olarak ne zaman başlayabilecekleri konusunda doktorların önerileri dikkate alınmalıdır. Genel olarak hafif işlerde ve masa başı işlerde çalışanlar yaklaşık olarak iki hafta içerisinde işlerine başlayabiliyorlar. Ancak ağır işlerde çalışanlar ve güç harcanması gerektiği işlerde faaliyet gösterenler ameliyattan sonra yaklaşık olarak 4 ya da 6 hafta sonra işlerine başlayabiliyorlar.

 Jinekomasti Ameliyatı Sonrasında Meme Büyümesi Tekrar Eder Mi?

Jinekomasti ameliyatı olan hastalarda yeniden meme büyümesi sorunu genel olarak tekrar etmez. Ancak bu konuda uzmanlar bunu kesin olarak doğrulamıyorlar. Çünkü belli nedenlerden dolayı meme büyümesi tekrarı olabiliyor. Özellikle hastalar ameliyattan belli bir süre sonra aşırı kilo almaya başladıklarında bu sorun yeniden gündeme gelebiliyor. Bu nedenle kişilerin kilo konusunda çok dikkatli olmaları büyük önem arz ediyor. Toplumda erkeklerde görülen meme büyümesine neden olan etkenlerin en başta gelen nedeni yağ dokusundan kaynaklanan büyümedir.

 Jinekomasti Ameliyatında Hangi Tür Anestezi Uygulanıyor?

Jinekomasti ameliyatlarında hastaların durumlarına göre anestezi yöntemleri de değişiklik gösteriyor. Duruma göre hastaya ya genel anestezi ya da lokal anestezi yapılıyor. Eğer ki hastalarda meme büyümesi büyük boyutta değil ise intravenöz sedasyon yöntemi de kullanılabiliyor. Lokal anestezi tercihi yapılan hastalarda ameliyat bittikten sonra hastalar aynı gün içerisinde taburcu ediliyor. Genel anestezi altında yapılan operasyonlarda ise hastalar bir gün gözetim altında kalmalarından dolayı hastanede kalıyor ve ertesi gün herhangi bir olumsuz durum söz konusu değil ise taburcu oluyorlar.

 Jinekomasti Ameliyatları Hangi Teknik İle Gerçekleştiriliyor?

Jinekomasti ameliyatları yine hastaların durumlarına göre açık ya da kapalı olarak yapılabiliyor. Endeskopi adı verilen kapalı teknik ile yapılan ameliyatlarda büyük meme keselerinin açılmasına gerek kalmıyor. Ancak meme büyümesi sorunu büyük olan hastalarda meme keselerinin açılması gerektiğinden bu nedenle açık jinekomasti ameliyatı yapılmasına karar veriliyor. Hastalarda yapılan incelemelerde cilt fazlalığı bulunmaması durumunda kapalı ameliyat tercih ediliyor. Ne tür bir ameliyat tekniğinin uygulanacağı konusunda ameliyat öncesinde hastaya yapılacak genel bir muayene ile tespit edilebiliyor.

 Jinekomasti Ameliyatından Sonra Korse Kullanmak Gerekli Midir?

Jinekomasti ameliyatından sonra meme bölgesinde yapılan kesi yerlerine tubüler bandaj uygulanıyor. Özellikle işlem sonrasında operasyonun yapıldığı bölgelerde kan ve sıvı birikiminin önüne geçilmesi gerekiyor. Bandaj uygulaması yaklaşık 6 hafta kadar sürebiliyor. Aynı zamanda hastalar ameliyattan sonra yaklaşık olarak bir hafta kadar özel korse giymeleri öneriliyor. Korsenin bu noktada en önemli etkisi meme cildinin bir an önce toparlanmasını sağlamasıdır. Bu işlem yağ alma işleminden sonra da yapılabiliyor.

 Ameliyat Sonrasında Havuz ve Denize Ne Zaman Girilebiliyor?

Jinekomasti ameliyatından sonra hastaların bir süre su ile temas etmemeleri gerekiyor. Bu nedenle bu operasyondan sonra hastaların deniz ve havuza girmemeleri gerekiyor. Ameliyat sonrasında su ile temas edilmesi durumunda enfeksiyon gibi olumsuz gelişmelerin yaşanması olası bir durum olduğundan uzmanlar hastaları bu konuda uyarıyorlar. Operasyondan sonra hastaların ne zaman denize ve havuza girebileceği konusunda uzmanların yapacakları muayeneler ile tespit edilebiliyor. Bu nedenle doktorların önerilerini dikkate alarak belli bir süre deniz ve havuzdan uzak durmak gerekiyor.

 Erkeklerin Kas ve Kilo Almasına Neden Olan Steroidler Meme Büyümesine Neden Olur Mu?

Steroidler genel anlamda erkeklerin kas yapmak veya kilo almak için kullanmış oldukları bir lipit çeşididir. Bu konuda yapılan araştırmalarda erkeklerin steroid kullanımları meme büyümesine neden olduğu tespit edilmiştir. Uzmanlar hastalarda jinekomasti araştırması yaparken mutlaka steroid kullanıp kullanmadıklarına bakarak inceleme yapıyorlar.

 Jinekomasti Tedavisi İlaçla Yapılabiliyor Mu?

Jinekomasti tedavisinde kesin sonuç ameliyat ile alınıyor. Eğer ki bu sorundan kurtulmak isteyen ancak bir yandan da ameliyat olmak istemeyen hastalar var ise bu tür hastalara testesteron, clomifen ve tamoksifen gibi östrojen hormonunu baskılayan ilaçlar verilerek bir nebze olsun sorunun önüne geçilebiliyor. Ancak bu tür ilaçların yan etkilerinin ağır olmasından dolayı mutlaka doktor kontrolünde kullanılması öneriliyor.

 Jinekomasti Erkeklerde Meme Kanseri Riski Oluşturuyor Mu?

Meme kanseri toplumda sıkça görülen bir kanser türü olarak dikkat çekiyor. Bu kanserin % 1 oranı sadece erkeklerde görülüyor. Erkeklerde görülen jinekomasti sorunu meme kanseri riskini artıran bir etken değildir. Ancak yetişkin erkeklerde görülen jinekomasti sorunu incelenirken kanser riskinin de araştırılması gerekiyor. Başka bir nedenden dolayı mevcut olan kanser hücreleri jinekomasti sorununun ortaya çıkmasına neden olabiliyor. Bu nedenle doktorlar hastalarda tarama yaparken bu unsuru göz önünde bulunduruyorlar.

 Grandüler Meme Büyümesi Ne Anlama Geliyor?

Grandüler tipi meme büyümesi genel olarak gerçek meme dokusundan kaynaklanan bir durum olarak görülüyor. Böyle bir büyümede memede sert bir kitle söz konusu olabiliyor. Bu tür meme büyümelerinde tedavinin tek şartı cerrahi bir müdahaledir.

 Grandüler Meme Büyümesi Tedavisi Nasıl Yapılıyor?

Grandüler türü meme büyümesi ile karşılaşan erkeklerde bu rahatsızlığın kesin ve tek çözümü cerrahi müdahaledir. Cerrahi müdahale dışında başka bir tedavi yöntemi ile sonuç alınamıyor. Jinekomastiye neden olan meme içerisinde bulunan sert doku olduğundan bu sert doku sadece cerrahi operasyon ile çıkarılabiliyor. Bu işlem açık ya da kapalı cerrahi teknik ile yapılıyor. Yapılan işlemde meme içerisinde fazla ve gereksiz dokular çıkarılarak erkek memesinin normal boyutlarda olması sağlanıyor. Meme kitlesinin olduğundan daha fazla olan hastalarda bu doku açık ameliyat ile çıkarılıyor.

 Jinekomasti Ameliyatı Hangi Yaş Aralığında Yapılabiliyor?

Jinekomasti için belirlenen kesin bir yaş sınırı yoktur. Ancak her ameliyatta olduğu gibi bu tür ameliyatlarda da hastaların 18 yaşını doldurmaları bekleniyor. Daha iyi ve sağlıklı sonuçlar almak için ergenlikten çıkmaları ve normal vücut hatlarının oluşması ameliyat için aranan bir özellik olarak biliniyor.

 Jinekomasti İşlemlerinde Patoloji İncelemesi Yapılıyor Mu?

Jinekomasti tedavi yöntemlerinin uygulanabilmesi için öncelikle yapılması gereken erkeklerde görülen meme büyümesinin nasıl ve hangi tipte olduğunun belirlenmesidir. Çünkü erkeklerde görülen meme büyümesi meme dokusundan ya da yağ dokusundan kaynaklanabiliyor. Bazı hastalarda da yağ dokusu ile meme dokusunun aynı anda büyüdüğü görülebiliyor. Bu nedenle hastalara jinekomasti işlemleri yapılmadan önce patolojik incelemeler uygun görülebiliyor. Hastalar için MR ve ultrason gibi tetkikler yapılarak jinekomastinin boyutunun ne derecede olduğu tespit edilebiliyor. Hastalarda meme büyümesinin nedenleri tam olarak tespit edildikten sonra tedavi işlemlerine başlanabiliyor.

 Yağ Dokusundan Kaynaklanan Jinekomasti Tedavisi Nasıl Yapılıyor?

Erkeklerde meydana gelen jinekomasti yağ dokusundan ya da meme dokusundan kaynaklanabiliyor. Yağ dokusundan dolayı ortaya çıkan bu rahatsızlıklarda liposuction yöntemi uygulanıyor. Bu uygulama ile meme dokusunda ve çevresinde meydana gelen fazla yağ dokuları alınarak hastaların tedavileri neticelendiriliyor.

 Jinekomasti Tedavisi Liposuction ile Yapılırsa Cilt Fazlalığı Nasıl Gideriliyor?

Erkeklerde yağ dokusuna bağlı olarak meme büyümesi meydana geliyorsa bu kişiler için liposuction yöntemi uygulanıyor. Eğer ki hastalarda ileri derecede jinekomasti sorunu varsa yapılan işlemlerden sonra mutlaka kişilerde cilt dokusu fazlalığı görülebiliyor. Normal olarak meme büyümesi görülen hastalarda yağ dokusunun alınması ile birlikte cilt kendisini bir yıl içerisinde toparlıyor. Bu nedenle meme büyümesi ileri derecede olan hastalarda operasyon sonrasında cilt fazlalığının giderilmesi için çeşitli işlemler yapılıyor. Böylelikle memenin normal boyutu ile yağ dokusunun boyutu aynı ölçüye getiriliyor.

 Jinekomasti Ameliyatı Öncesinde Sigara, Alkol ve Beslenme Konusunda Kısıtlamalar Söz Konusu Mu?

Jinekomasti ameliyatından 8 saat önce hastaların herhangi bir katı ve sıvı besin maddeleri almamaları gerekiyor. Eğer ki hastalar başka bir rahatsızlıkları nedeni ile kan sulandırıcı ilaçlar kullanıyorlar ise bu ilaçların 15 gün öncesinden kesilmesi gerekiyor. Aynı şekilde sigara kullanan hastalar da 15 gün öncesinden sigarayı bırakmaları gerekiyor. Aksi takdirde yapılan jinekomasti operasyonlarından elde edilecek olan yarar oldukça kısıtlı olarak gerçekleşecektir.

Bu Hastalığın Ameliyatında Kesi Yeri Tam Olarak Nereye Açılır?

Jinekomasti ameliyatlarında hastaların kesi yerleri koltuk altları ile meme başı arasındaki bölgelerden seçiliyor. Doktorlar uygun bölgeleri tespit ederek bu bölgelerde kesi işlemi yapıyor ve kesilerden girilerek meme yağ dokularına ulaşılıyor. Yağ dokusu çıkarıldıktan sonra kesi yerleri kendiliğinden eriyen dikişler uygulanarak kapatılıyor. Bu bölgelerde kesiye bağlı olarak gelişen yara izleri çok belirgin bir şekilde göze batmıyor. Hastanın iyileşme sürecinde yaralar gün geçtikçe soluklaşarak belirgin özelliğinden giderek uzaklaşır. Sonrasında ise kesi izi cilt rengine uyum sağlamaya başlar.

Bu Hastalığın Ameliyatları İçin Planlanan Fiyatlar Nasıl Belirleniyor?

Jinekomasti ameliyatları hastalara belli bir ücret karşılığında yapılıyor. Bu ücretler belirlenirken ameliyatlarda kullanılacak teknikler göz önüne alınıyor. Aynı zamanda hastalar için ameliyatın yapılacağı yerin başarısı ve hastalara sunulan olanaklar estetik cerrahın deneyimi ve bilgisi ameliyathane ekibinin öz verili çalışması ve deneyimi anestezi uzmanının başarısı jinekomasti operasyonunun fiyatını etkileyen önemli faktörler arasında gösteriliyor. Ancak hastalar için önceliklik olarak ameliyatın başarılı ve sağlıklı bir şekilde neticelenmesidir. Sağlık konusunda fiyat unsuru operasyonun sağlıklı bir şekilde neticelenmesinden daha büyük önem arz etmez.

 Bu Hastalık Psikolojik Sorunların Gelişmesine Neden Olur Mu?

Meme büyümesi ve belirgin bir memeye sahip olmak kadınlara has bir durum olduğundan erkeklerde bu özelliklerin görülmesi erkeklerin bir takım sorunlar yaşamalarına neden olabiliyor. Bu sorunlar kendisini daha çok psikolojik sorunlar olarak gösteriyor. Özellikle erkeklerin toplum içinde yer almak istememesi, yalnızlaşması ve sosyal hayattan kopması gibi bir takım olumsuzluklar bu sorunlardan kaynaklanabiliyor. Jinekomasti rahatsızlığı başlangıç evresinden itibaren çok iyi bir şekilde takip edilmelidir. Bu rahatsızlık belli bir süre sonra kendiliğinden geçebilen bir özelliğe sahip olabiliyor. Eğer ki özellikle ergenlik döneminden sonra da geçmemiş ise mutlaka uzman bir doktora başvurulması gerekiyor. Doktora yapılan başvurular neticesinde doktorun hastayı jinekomasti konusunda bilgilendirmesi ile birlikte hastalar psikolojik anlamda da büyük bir rahatlama içine girebiliyorlar. Hastalığın tedavisi için herhangi bir adım atılmaması durumunda hastalığa bağlı olarak psikolojik şikayetler de kişide oldukça büyük sorunlara neden olabiliyor.

 Sporun Bu Hastalığına Olumlu Etkisi Var Mı?

Sporun birçok hastalığın tedavisinde ya da oluşmamasında olumlu bir etkiye sahip olduğu bilimsel çevrelerce de kabul edilen bir durumdur. Spor kişilerin kilo almasını engellediği ya da kilolu olan kişilerin kilo vermelerine neden olmasından dolayı da jinekomasti için de oldukça olumlu neticeler ortaya çıkardığı biliniyor. Ancak eğer ki jinekomasti sorunu kiloya ve yağ dokusuna bağlı bir şikayet olarak ortaya çıkıyor ise sporun bu hastalığında tedavi edilmesinde büyük katkısı vardır. Ancak diğer etkenlerden kaynaklanan bir durum söz konusu ise sporun olumlu anlamda bir katkısı söz konusu olmamaktadır.

Bu Hastalığının Kalıtsal Özellikleri Var Mıdır?

Birçok hastalıkta olduğu gibi jinekomasti hastalığında da kalıtsal nedenler etkili olabiliyor. Eğer ki ailesinde jinekomasti rahatsızlığı olan birisi var ise o kişi de jinekomasti rahatsızlığı riski taşıyabiliyor. Çünkü bu rahatsızlığında hormonlar ile yakından ilgisi olmasından dolayı kalıtsal nedenler mutlaka göz önünde bulunduruluyor.

 Jinekomasti Ameliyatında Olumsuz Bir Durum Olur Mu?

Jinekomasti ameliyatı basit risk grubunda yer alan bir ameliyat türü olmasından dolayı bu tür bir ameliyatta hayati bir risk söz konusu değildir. Hastalar ameliyattan çok kısa bir süre sonra kendisine gelerek normal hayat ve yaşantılarına devam edebiliyorlar. Ancak doktorların ameliyat öncesi ve sonrasındaki uyarıları da dikkate alınmalıdır. Ameliyattan sonra ne yapılması ya da ne yapılmaması gerektiği mutlaka doktorlardan öğrenilmeli ve doktorların önerileri yerine getirilmelidir. Bu durum hastaların iyileşme sürecini hızlandırabileceği gibi sağlıklı bir iyileşme süreci yaşamalarına da neden olacaktır.

 Ameliyat Sonrasında İlaç Kullanılıyor Mu?

Genellikle jinekomasti ameliyatından sonra herhangi bir ilaç kullanılmıyor. Ancak eğer ki ameliyat açık kesi yöntemi ile yapılmış ise ameliyattan sonra hastalara antibiyotik tedavisi uygulanıyor. Aynı zamanda kesi yerlerinin çok daha kısa süre içerisinde kapanması için doktorlar tarafından verilen kremler de uygulanıyor. Eğer ki ameliyat kapalı yöntemler ile yerine getirilmiş ise herhangi bir ilaç tedavi uygulanmıyor. Hastaların açık ya da kapalı hangi yöntem ile bu operasyona girmiş olurlarsa olsunlar ameliyat sonrasında doktorun belirteceği süre kadar sudan uzak durmaları gerekiyor. Özellikle operasyon bölgesinin sudan uzak tutulması enfeksiyon oluşumunu engellemesi açısından önemlidir.

Meme Büyümesi Yaygın Olarak Görülüyor Mu?

Jinekomasti meme büyümesi rahatsızlığı önceki yıllara göre günümüzde daha sık görülmeye başlayan bir rahatsızlık olarak dikkat çekiyor. Bunda genetik faktörlerin yanı sıra beslenme alışkanlıkları gibi birçok etken söz konusu olabiliyor. Düzenli kontrol ve bu hastalık ile ilgili bilinçlenme hastalığın üzerine gidilmesi açısından oldukça büyük bir etkiye sahiptir. Yapılan araştırmalarda bu rahatsızlığın ergenlik dönemi ile birlikte takip edilmesi gerekiyor. Ergenlik öncesi dönemde bu rahatsızlığa denk gelinmediği için özellikle ergenlik dönemindeki beslenme alışkanlıklarına büyük önem verilmesi gerekiyor. Bu nedenle birçok aile çocuklarının ergenlik dönemindeki beslenme alışkanlıklarının olumsuz yönde değişmemesi için bir diyetisten desteği alıyorlar. Bu da çocukların meme büyümesi sorunları ile karşılaşmalarını engellemesi açısından oldukça önemlidir.

 Kaç Defa Jinekomasti Ameliyatı Olunabilir?

Genel anlamda bir kez jinekomasti ameliyatı olunması ile birlikte bu sorun tam olarak giderilmiş oluyor. Ancak bazı hastalarda ameliyattan belli bir süre sonra bu rahatsızlığın nüksettiği görülebiliyor ve ikinci bir ameliyata karar verilebiliyor. Uzmanların yapmış oldukları açıklamalara göre bu rahatsızlık için belli bir ameliyat sayısının söz kon usu olmadığı. Operasyonların genellikle kapalı şekilde yapılması nedeni ile cilt derisi üzerinde belirgin bir hasara neden olmuyor. Tekrarlanması durumunda doktor tarafından yapılan muayenelerde her defasında ameliyat kararı alınabiliyor.

 Ameliyat Öncesinde Yapılması Gerekenler Nelerdir?

Jinekomasti ameliyatı tarihi ve saati belli olduktan sonra ameliyat öncesinde hastaların göğüs ve koltuk altı tüylerini kesmeleri öneriliyor. Özellikle tüylerin dökülmesi ve operasyon esnasında uzmanın işini zorlaştırması ve enfeksiyon riski taşıması gibi nedenlerden dolayı ameliyat öncesi bu tür hazırlıkların yapılarak ameliyata girilmesi öneriliyor. Bu da operasyonun sağlıklı geçmesi adına oldukça önemlidir.